Kahramanmaraş Merkezli Deprem olalı 14 Gün oldu. Herkes konuştu herkes yazdı çizdi anlattı. Fakat böyle bir felaket tamı tamına 11 ilimizi doğrudan etkiledi. En çok hasarı yıkımı ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep Islahiye aldı.
Deprem de en çok etkilenen bölgelerden olan bu yerlerimiz ilk deprem merkezi bazı deprem uzmanlarına göre ilk deprem Gaziantep Islahiye kentinde olduğu bazılarına göre Kahramanmaraş Pazarcık da olduğu söylenmektedir. İlk Deprem Yurtdışı deprem ölçen kurumlar tarafından 8.0 olarak sistemlerine kayıt edilmiş, Bizim ülkemizdeki deprem ölçem kurumlar tarafından en son 7.8 olarak kayıtlara geçmiştir. Deprem sabah 04:15 gibi olmuş ve en son 6 bini geçen arçıları var ve devam ediyorlar. Toplam da büyük sayabileceğimiz 6 üstü 4 deprem olmuştur. 6.2 ve 6.6 olan depremler sonrası Elbistan merkezli olan 7.6 olan deprem yıkımı daha çok yapmıştır. Asıl kayıplarımızı bu deprem sonrası olmuştur. Bölgede arkadaşlarımdan konuştuklarımda soğuktan dolayı evine giren vatandaşlarımız enkaz altında kalmıştır. Elbistan da 7.6 deprem öncesi 4 yakın bina yıkılmışken 7.6 deprem sonrası elbistan da ağırlık olarak 3 binadan 1 tanesi yıkılmıştır.
Adıyaman da özellikle ilk deprem de fazla bir hasar olmadığı ilk deprem de yıkılan bina sayısının az olduğu Elbistan merkezli ikinci depremde yıkılan bina sayısının daha çok olması bu İlimizi de en çok yıkımın olduğu bölge olarak kayıtlara geçmiştir. İlk deprem olunca özellikle uyarılarda kimsenin dairelerine girmemesi gerektiği vurgulandığı halde ikinci deprem öncesi soğuktan dolayı vatandaşlarımızın evlerine girmesi felaketin boyutunu daha çoğaltmıştır. Bu büyük depremin şiddetini açıklayan herkes 30 Atom bombasından daha fazla yüksek şiddetli olduğu açıklayan uzmanlar Depremin şiddetini söyle küçük bir örnek ile size açıklayayım. Deprem ülkemizin Akdeniz bölgesine yakın Kahramanmaraş da oldu depremin şiddeti o kadar büyükti ki Karadeniz bölgesinde Rize de bile hissedildi.
Depremin en çok yıkımın olduğu Hatay ilimizde ise ağırlık olarak bakıldığında 2 evden 1 tanesi yıkılmıştır. Bölgeye giden arama kurtarma ekibi liderinin dün Televizyonda açıklaması şu şekildedir.
Biz depremi sabah öğrenince ekiplerimiz olarak hazırlığımızı yaptık. 07:00 de Atatürk havalimanından Eyüpsultan Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi kurtarma ekipleri ile askeri uçak ile Adanaya gittik. Adanadan Askeri Helikopter ile iskenderun’a indik. İner inmez bir koordinasyon merkezi oluşturduk. İner inmez hepimiz şok olduk. Böyle büyük bir yıkım beklemiyorduk. İlk etap da hızlıca enkazdan kolayca kurtarabileceğimiz vatandaşlara yöneldik.
Kurtarma ile ilgili çok provakatif eylemler de oldu. Fakat depremin büyüklüğünü en kısa tabirle anlatacak olursak Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş dediği şu şekildedir. Dünyanın bütün arama kurtarmacıları gelse bu işin altından kalkamaz. Bunu neden yazdım şundan dolayı depremin büyüklüğünü göz önüne sermek için yazdım.
Şimdi yorumlamaya geçersek eksiklik var mıydı?
Eksiklik olmaması elde mı 3 tane Hollanda büyüklüğündeki bölgeden bahsediyoruz. Bu büyük depremde herşeyin 4/4 olması mümkün değildir. Yıkılan enkaz sayısı çokluğundan dolayı ortalama en az 700 bine yakın arama kurtarmacıya ihtiyaç duyulduğundan eksiklik olmaması mümkün değildir. Peki bu yazımı neden yazdım. Unutmamak için ve tarihe kayıtlı kalsın diye, Şimdiden hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet kalanlara acil şifalar diliyorum.
Ülkemizin Başı Sağolsun